Keratin saçın, tırnakların ve cildin dış tabakasının direncini arttırmakla yükümlü bir proteindir ve keratinin faydaları kendini vücudun bu bölgelerinde belli eder. Vücuttaki keratin oranı ne kadar yüksekse, saçlar tırnaklar ve cilt o kadar sağlıklı olur; saç dökülmesi gibi problemler çok az görülür. Evde keratin bakımı ile saça keratin desteği verebileceğiniz gibi, beslenme şeklinizde yapacağınız ufak değişikliklerle de vücudunuzdaki keratin oranını artırabilirsiniz. Doğal haliyle keratin olan besinler bulunmadığından keratin gıdalar üzerinden direk olarak elde edilemez. Ancak keratin bir proteindir ve dolayısıyla protein açısından zengin gıdaları tüketmek vücutta doğal keratin üretimini arttırır. Böylece saç ve cilt görünümü iyileştirilmiş olur.
İşte beslenmenize ekleyerek vücudunuzun keratin üretimine yardımcı olacak gıdalar:
1)Kükürtlü Gıdalar
Aminoasitler, güçlü protein zincirleri oluşturmak için bir araya gelen ve kükürt açısından zengin maddelerdir. Keratin gibi proteinlerin de yapı taşlarıdır. Et, fasulye ve yumurta gibi protein açısından zengin besinler iyi kükürt kaynaklarıdır. Soğan, lahana, kuşkonmaz ve Brüksel lahanası gibi bazı sebzelerde de aynı işlevi görebilir.
2) Protein Zengini Yiyecekler
Protein bakımından zengin yiyecekler yemek, vücuda keratin üretmek için ihtiyaç duyduğu aminoasitleri sunar. Kırmızı et, balık, tavuk, yumurta, süt ve yoğurt proteinli gıdaların en popülerleridir. En iyi bitkisel protein kaynakları ise fasulye, fındık ve kinoadır. Çoğu yetişkinin günlük ihtiyaçlarını karşılamak için günde iki ila üç porsiyon proteine ??ihtiyacı vardır.
3) Biyotin Zengini Yiyecekler
Keratin aminoasitleri metabolize etmek için vücut biyotine ihtiyaç duyar. B vitamini kompleksinden biri olan B7 vitamini biyotin, saç ve tırnakları güçlendirmek için önemli bir maddedir. Fındık, fasulye, kepekli tahıllar, karnabahar ve mantar en çok biyotin içeren besinlerdir. Haşlanmış yumurta sarısı da bu besinlerden biri sayılabilir. Diğer taraftan çiğ yumurta akı, biyotinin emilimini engelleyen bir proteine ??sahiptir. Suda çözünür bir vitamin olduğu için biyotin vücutta depolanmaz ve kaynatma gibi pişirme yöntemlerine bağlı olarak kaybolabilir. Bu nedenle düzenli olarak, çiğ tüketilebilen gıdalar üzerinden alınmalıdır.
4) A Vitamini Zengini Besinler
Keratin sentezi için A vitamini gereklidir. Bu nedenle, A vitamini açısından zengin gıdalar keratin açısından da zengin gıdalar olarak kabul edilebilir. Portakal gibi meyveler ve kabak, tatlı patates, çiğ havuç ve kavun gibi sebzeler bunlara örnektir. Ispanak ve lahana gibi pişmiş yeşil sebzeler de A vitamini açısından zengin kaynaklardır. A vitamini yağda çözünür, bu nedenle sadece bir yağ kaynağı ile birlikte tüketildiğinde emilebilir. Yağda çözünür olması ayrıca, A vitamini alımının vücutta depolandığı anlamına gelir.
Keratin Üretimine Yardımcı Olan Zengin İçerikli Besinler
Lahana: Kükürt, C vitamini ve protein içeren lahana saç sağlığı için mükemmel bir seçimdir. Bir porsiyon (bir bardak) pişmiş lahana 36,4 kalori içerir. Ayrıca K Vitamini, A Vitamini, manganez, diyet lifi, kalsiyum, potasyum ve demir bulunan içeriği ile genel sağlığınız için de faydalıdır.
Brokoli:, Keratin sentezi için gerekli kükürt ve diğer besin maddelerini içerir. Bir bardak haşlanmış brokoli içinde, 123.40 mg C Vitamini ve 4.66 g protein dâhil olmak üzere çok sayıda faydalı besin bulunur.
Brüksel Lahanası: Vücutta Keratin üretimi için gerekli olan C vitamini (96.72 mg) ve proteinin (3.98 g) yanı sıra kükürt de içerir. Besleyici yönden çok zengin olan Brüksel lahanası, ayrıca saç sağlığı için önemli kalsiyum, potasyum, K Vitamini ve demir de içerir.
Sarımsak: Kükürt, protein (1.80 g) ve C Vitamini (8.85 mg) kaynağıdır. Bunların yanında manganez, selenyum ve kalsiyum içerir. Çorbalar, sote, etlerin baharatları, soslar gibi çok çeşitli yiyeceklere ve tariflere kolayca eklenebilir. Sarımsağı hazırlayacağınız saç maskelerinde de rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Soğan: Kükürt zengini bir besin olan soğanın kalorisi de çok azdır. Birçok yemek tarifine, salataya, çorbaya, soslara, pirinç ve fasulyeye kolayca eklenebilir.
Papaya: A Vitamini açısından zengin (bu vitamin doğrudan keratin üretimiyle bağlantılıdırd) olan papaya, hücre yenilenmesi ve dokuların geri kazanılması için gereklidir. Cildin güçlü ve yumuşak kalmasına yardımcı olur ve sivilce ile mücadelede de etkilidir.
Bunların dışında havuç, hindi göğsü, mercimek, soya, jöle gibi besinler de keratin üretimini hızlandıracak zengin içeriklere sahiptir. Beslenme listenize bu besinleri ekleyerek hem sağlıklı beslenebilir hem de vücudunuzun saf keratin üretimini destekleyebilirsiniz.